Purola häikäisi, Lakka vireessä, Kuivistolle makoisa voitto

Samuel Purola oli  Lahden Eliittikisojen 100 metrin superjuoksun jälkeen yhtä yllättynyt kuin talvella Jyväskylässä SM-halleissa juostuaan 200 metrin mestariksi. Sen hän teki ikäluokkansa halli-SE:llä 21,29.

Lahdessa Purola, 17, juoksi 100 metrin 17-ja 19-vuotiaiden SE:n 10,44.

- En odottanut, että kauden avauskilpailussa tulisi tuollainen tulos. Ajattelin, että alle 10,60:n olisi hyvä, Purola sanoi.

Oulun Pyrinnön juoksija siirsi historiaan omissa nimissä olleen 17-vuotiaiden SE:n 10,53 ja Visa Hongiston 19-vuotiaiden SE:n 10,45. Aika syntyi 1,4 metriä sekunnissa puhkuneeseen vastatuuleen ja toi kolmannen sijan Etelä-Afrikan Emile Erasmuisin (10,35) ja Sambian Sydney Siamen (10,39) jälkeen.

- Lähtö ei onnistunut ihan niin kuin halusin. Jäin siinä turhan paljon, Purola kertaili juoksuaan.

Viime kesänä 100 metrillä 17-vuotiaiden EM-mitalin juossut oululainen on ottanut hallikauden jälkeen kevään harjoittelussa kehitysaskelia. Se on onnistunut,  vaikka hän jätti etelän leirin väliin ja treenasi Oulu-hallissa ja ajoittain koleassa kevätsäässä.

- Askelnopeus on parantunut selvästi. Sen tuntee. Nilkassa ei kuitenkaan ole vielä niin paljon pitoa kuin haluaisin, Purola sanoi.

19-vuotiaiden heinäkuisiin EM-kisoihin kuntoaan tähtäävän Purolan kesän tavoite 100 metrillä oli alkujaan alittaa 10,40. Lahden-juoksun perusteella tavoitetta täytynee kiristää sillä 10,44 syntyi napakkaan vastatuuleen. 

- Luulen, että 200 metriä tulee kesällä olemaan paras matkani. OIlisi hienoa päästä alle 21 sekunnin, Purola sanoo.

Lakka: Alussa ja lopussa yliyrittämistä

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Elmo Lakka pudotti 110 metrin ennätyksensä 13,69:ään ja meni kaikkien aikojen tilastossa kahdeksanneksi. Ennätys koheni 0,03 sekuntia. 

- Alussa oli pientä yliyritystä, osuin aika kovaa ensimmäiseen aitaan. Sitten seitsemänteen aitaan asti juoksu tuli rennosti. Lopussa meni taas vähän yliyrittämiseksi, Lakka kertoi. 

Juoksun voitti Saksan Alexander John ajalla 13,61.

HIFK:n Viivi Lehikoinen juoksu 400 metrin aidoissa kauden kärkiajan 58,21 ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Emma Koistinen säesti häntä ennätyksellään 58,61, joka toi toisen sijan. Se oli Koistiselle ensimmäinen 400 metrin aitakisa kolmeen vuoteen. Hän rikkoi juoksussa 22-vuotiaiden EM-kisojen tulosrajan.

- Ei ollut täydellinen juoksu, mutta siinä oli hyvä fiilis, Koistinen tuumi.

Turun Urheiluliiton Nooralotta Neziri karisti Raaseporin sunnuntaisen kaatumisen tuntemukset niskastaan ja juoksi 100 metrin aidoissa toiseksi kauden kotimaisella kärkiajalla 13,44. 

- Kauden ensimmäiseksi juoksuksi tasapainoinen juoksu, mutta hävettävän huono tulos. Odotin kovempaa aikaa. Nopeus ja herkkys ei ole vielä parhaimmillaan, Neziri sanoi.

Kilpailun voitti Nigerian Lindsay Lindsay ajalla 13,38. Kilpailun toiseksi paras suomalainen oli Lahden Ahkeran Viivi Avikainen, joka oli viides ajalla 13,55.

Talvella lujaa liikkunut Kannuksen Uran Anniina Kortetmaa avasi kilpailukauden naisten 200 metrin voitolla ja kesän kotimaisella kärkiajalla 24,26. Turun Toverien Milja Thureson oli toinen kesän parhaallaan 24,34

Kuivistolle makoisa voitto

Sara Kuivisto otti naisten 1500 metrillä maineikkaan päänahan. Porvoon Akilleksen Kuivisto voitti ajalla 4.15,26 jättäen kuuden vuoden takaisen MM-hopeamitalistin Britannian Hanna Englandin kakkoseksi. England hävisi Kuivistolle 0,35 sekuntia. Muut kilpailijat hävisivät kärkikaksikolle yli kymmenen sekuntia.

- Olen todella tyytyväinen. Kaksi ensimmäistä kierrosta tuntuivat raskaalta ja ajattelin, ettei tästä tule mitään. Sitten kuitenkin jalat alkoivat toimia hyvin, Kuivisto kertoi.

Kuivisto jäi 1500 metrin kauden avauskisassa viime vuonna Paavo Nurmen kisoissa juoksemastaan ennätyksestään (4.12,78) vain kaksi ja puoli sekuntia. Hän juoksee tiistaina Paavo Nurmen kisoissa 800 metriä.

Topi Raitanen oli vähällä voittaa miesten 1500 metriä, mutta Kenian George Manangoi heittäytyi hänen ohitseen kaksi metriä ennen maalia. Helsingin Kisa-Veikkojen Raitanen sijoittui toiseksi ajalla 3.46,75. Hän lohkaisi ennätyksestään peräti viisi sekuntia.

- Olen tyytyväinen. Lähdin juoksemaan 3.50:n aikaa enkä niinkään sijoitusta. Ensimmäiset 700 metriä kulkivat sitä vauhtia ja pystyin kiristämään toisella puoliskolla. Noin 150 metriä ennen maalia huomasin, että minulla on mahdollisuudet voittaa, Raitanen sanoi.  

Kenttäurheilijat-58:n Matthew Fox ja Tampereen Pyrinnön Jaakko Laakso vetivät jäniksinä ensimmäiset 1000 metriä. Lahden Ahkeran Martti Siikaluoma johti seuraavat 300 metriä ja sen jälkeen Joonas Rinne loppusuoran alkuun saakka. Kuopion Reippaan Samu Mikkonen nousi toiseksi parhaaksi suomalaiseksi ennätyksellään 3.47,23.    

Bogdanoff ennätysvireessä

Lonkkaleikkauksesta kuntoutunut HIFK:n Matilda Bogdanoff keskittyy tänä kesänä pika-aitojen sijaan pituushyppyyn. Ennusmerkit ovat hyvät, kun Lahden Eliittikisoissa heltisi heti voitto omalla ennätyksellä 635.

Aiempi ennätys oli kaksi senttiä heikompi ja kahden vuoden takaa. Lahdessa Bogdanoff ponnisti myös 610 ja 623 kantaneet hypyn pääosin vastatuuleen käydyssä kilpailussa.

- Tuuli ei ollut ihan paras mahdollinen, mutta aika hyvältä tuntui, Bogdanoff totesi hypyistään

Omaa ulkoratojen ennätystä kilpailussa kohensi myös Turun Weikkojen Taika Koilahti. Hän oli toinen 614 kantaneella hypyllä. Hän ponnisti viime talvena hallissa 619.

- Ei oikein askel sopinut, vastatuulen kanssa taistellut Koilahti sanoi.

Vastatuuli puraisi terän miesten pituushypystä. Etelä-Afrikan Godfrey Mokoena ponkaisi voittoon tuloksella 786 ja Kaipolaan Vireen Kristian Pulli korjasi kakkossijan 759 kantaneella hypyllä.

Junnila ennätyskorkeudessa

Naisten korkeushypyssä Hangon IK:n Linda Sandblom voitti kauden kotimaisella kärkituloksella 183. Valko-Venäjän Maria Zhodzik sijoittui toiseksi ja Janakkalan Janan Ella Junnila kolmanneksi niin ikään tuloksella 183. Junnila tulos on oma ennätys ja rikkoi 19-vuotiaiden EM-kisarajan. Hänen aiempi ulkoratojen ennätyksensä oli 175.

Naisten keihäänheitossa Mikaela Inbergin 17-vuotias kenttäennätys 63,44 sai olla rauhassa. Etelä-Afrikan Sunette Viljoen tuskaili nopean radan kanssa, mutta voitti silti 62,18 kantaneella heitolla.

- Rata toimi niin nopeasti, etten ehtinyt tehdä heiton lopussa jaloilla oikein mitään ja heitot lähtivät puhtaasti yläkropalla, Viljoen sanoi.

Tohmajärven Urheilijoiden Oona Sormunen heitti toiseksi kauden kotimaisella kärkituloksella 58,95. Joensuun Katajan Heidi Nokelainen oli kolmas heitettyään 57,49 ja selkäkrampista heittokuntoon toipunut  Seinäjoen seudun Urheilijoiden Jenni Kangas oli neljäs 55,95 kantaneella heitolla.

tulokset

7d2_7092_0.jpg